VAKANTIEMODUS ON……#BATTERIJENOPLADEN

En hoe zorg ik ervoor dat ik er weer helemaal tegenaan kan binnen 3 weken

Het is weer zover..en ik mag het zeggen EINDELIJK. Na een druk jaar (geboorte van kleine Nora en een verhuis in dezelfde week 😉) ben ik toe aan een goed boek naast het zwembad onder een boom in een zonnig oord. Maar het is ook de ideale gelegenheid om de balans op te maken en naar de toekomst te kijken. Waar liggen mijn doelen voor de komende maanden en waar word ik gelukkig van en daarvoor is Stephen Covey mijn ideale leidraad!

Een 10tal jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met Stephen Covey en zijn boek, ‘the 7 habits of highly effective people’ uit 1989, werd één van mijn grote inspiratiebronnen. Veel van de onderwerpen die hij aanraakt in zijn boek gebruik ik nu bijna dagelijks bij mijn coachees of bij trainingen binnen bedrijven. Maar ook voor mezelf zijn zijn onderwerpen heel erg relevant en neem ik af en toe de tijd om weer eens wat dieper in te gaan op enkele van zijn eigenschappen, zoals deze vakantie.

Eigenschap 1: Wees proactief: Change it, leave it or love it!

Alles begint met een actieve houding. Je kunt pas iets veranderen in je leven of in de wereld als je eerst zegt: dat is mijn verantwoordelijkheid, ik kan en wil er iets mee doen. Zolang je ontkent dat je er iets aan kunt doen, of dat juist jij degene bent die er iets aan moet doen, zul je niet tot actie over gaan.

Hij gebruikt daarvoor een prachtige metafoor: de cirkel van invloed

In ons dagelijks leven zijn er een heel aantal zaken die binnen onze cirkel van invloed liggen (naar een diner gaan met vrienden, hoe je je dag indeelt, de dag beginnen met een glimlach..) en proactieve mensen werken altijd om hun cirkel van invloed uit te breiden. In plaats van te focussen op zaken die in je cirkel van betrokkenheid zitten (zoals de wereldvrede bij Miss World of de politiek binnen je bedrijf) focus je dus beter op je cirkel van invloed.

Na een zwaar jaar is het tijd om te bekijken waar mijn cirkel van invloed zich bevindt de komende maanden. Waar kan ik in groeien en waar moet ik loslaten? Waar haal ik nog voldoende energie uit en wat is een echte energiedrain? Dit zal er voor zorgen dat ik de volgende maanden de juiste keuzes maak, binnen mijn cirkel van invloed. Kort gezegd: Change it, leave it or love it!

Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen

Effectieve mensen weten waar ze heen willen. Ze zijn in staat hun dagelijkse acties in de bredere context van hun grotere doelen te plaatsen. Dit zorgt voor focus, waardoor ze effectiever kunnen zijn. Ook zorgt het voor motivatie, doordat ze steeds zicht hebben op waarom ze doen wat ze doen. Covey gebruikt hier een sprekende analogie: je kunt hard je best doen om een ladder op te klimmen en steeds hoger te komen, maar als de ladder tegen het verkeerde gebouw staat, kom je niet waar je wilt komen.

Vanuit mijn business achtergrond ben ik de laatste jaren heel sterk geworden in het zetten van doelstellingen en ze dan ook nog met succes te behalen maar toch lijkt dat niet altijd volledig bevredigend meer te zijn.

Mijn mentor, Katrien, raadde me het boek ‘het plan van je verlangen’ van Danielle Laporte aan zodat ik deze zomer op zoek kan gaan naar de ‘goals with soul’. Het helder krijgen van mijn ‘echte wensen’ om op die manier mijn ware behoefte te bevredigen.

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp!

De naam komt van een verhaal over een houthakker:
Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoordt de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Met andere woorden: door soms tijd te nemen om onszelf aan te scherpen, kunnen we de rest van de tijd veel effectiever zijn.

Covey onderscheid 4 dimensies waarop we ons kunnen aanscherpen:

1/ Mentale dimensie

Vakantie is weer de tijd van prioriteiten stellen en daar zal eigenschap 2 alvast toe bijdragen deze vakantie. Danielle Laporte, here I come!

2/ Fysieke dimensie

De slaapdeprivatie was groot de afgelopen maanden. De vakantie is dan ook een tijd om bij te slapen, rustig te lopen en vooral ook liggen niks doen. (En die goede voornemens dan meenemen na de vakantie 😊)

3/ emotionele dimensie

Echte tijd maken voor plezier met het gezin: gezelschapsspelletjes spelen, ravotten in het water en lange gesprekken bij een glaasje rode wijn.

4/ Spirituele dimensie

Mensen die me kennen weten dat dit niet het zweverige is maar kiezen voor de activiteiten die er echt toe doen (zoals in de vorige 3 dimensies bepaald)

En op deze manier kan ik er na 3 weken vakantie weer tegenaan met een fris hoofd, nieuwe doelen die zijn afgestemd op mijn ‘echte wensen’ en een heleboel nieuwe uitdagende ideeën om verder uit te werken.

Wil jij ook graag weten hoe je de ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’ heel concreet toepast binnen je werk, je bedrijf en persoonlijk leven, mail me dan gerust op vanessa@humanatwork.be

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.